Επιλογή Σελίδας

Η Δ΄ τάξη καλλιεργεί τη «Φαντασία» της

5 Μαρτίου 2024

Τη φαντασία και τη δημιουργική τους σκέψη καλλιέργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων της Δ΄ τάξης στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας, όπου διάβασαν το βιβλίο της Κατερίνας Κρις «Η Φαντασία» και πραγματοποίησαν φιλαναγνωστικές δραστηριότητες.

«Η Φαντασία» είναι ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο, φτιαγμένο για να ενισχύσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των αναγνωστών. Παρακινεί τον αναγνώστη να διατηρήσει ζωντανή την παιδικότητά του και να τολμά να ονειρεύεται!

Για να προκληθεί το ενδιαφέρον των παιδιών, τους δόθηκε αρχικά ένα παζλ με το εξώφυλλο, προκειμένου να ανακαλύψουν τα ίδια το βιβλίο το οποίο θα επεξεργάζονταν.

Στη συνέχεια, κλήθηκαν ανά ζεύγη να φτιάξουν ένα φανταστικό διώνυμο (τεχνική του Ροντάρι) με δύο άσχετες μεταξύ τους λέξεις που θα επέλεγαν τα ίδια. Τα παιδιά συνδύασαν τις λέξεις, έφτιαξαν με αυτές ένα νέο αντικείμενο, το ζωγράφισαν και παρουσίασαν τις ιδιότητές του στην ολομέλεια.

Με το κλείσιμο της αφήγησης, καθένας σχεδίασε τη Φαντασία του και κατέγραψε κάποια χαρακτηριστικά και συνήθειες της, αφήνοντας τη φαντασία του ελεύθερη.

Όπως άλλωστε τόνισε και ο Αινστάιν, «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη. Η φαντασία περικυκλώνει τον κόσμο.»

Ίσως σας αρέσουν ακόμη…