Η κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες στηρίζεται στην κατανάλωση των βιοαποβλήτων από γαιοσκώληκες μέσα σε έναν ειδικό σχολικό κάδο κομποστοποίησης.
Τί είναι αυτός ο κάδος;
Πρόκειται για ειδικό κάδο κομποστοποίησης μέσα στον οποίο βρίσκεται αποικία γαιοσκωλήκων (5.000) οι οποίοι καταναλώνουν όλα τα φυτικά απόβλητα παράγοντας πλούσιο κομπόστ . Ο αερισμός επιτυγχάνεται από το μοναδικό δίκτυο διάτρητων σωληνώσεων που καταλήγουν στον πυθμένα του κάδου και επιτρέπουν την κίνηση του αέρα από τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο στο εσωτερικό του κομποστοποιητή. Στο πλάι της βάσης υπάρχει βρύση για την συλλογή των υγρών τα οποία και χρησιμοποιούνται με αραίωση για την λίπανση των φυτών.
Τί είναι ο γαιοσκώληκας;
Ο Αυθεντικός Κόκκινος Γαιοσκώληκας με την κοινή ονομασία Red Worms δεν είναι μια συνηθισμένη ράτσα γαιοσκώληκα. Πρόκειται για τον γαιοσκώληκα που φέρει τη βοτανική ονομασία Lumbricus rubellus, μπορεί να επιβιώσει σε δύσκολες και περιορισμένες συνθήκες περιβάλλοντος (περιβάλλον εκτροφής) και αποτελεί το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο και πολλαπλασιαζόμενο είδος εκτρεφόμενου γαιοσκώληκα στον κόσμο. Η εξαιρετική του ικανότητα αποδόμησης οργανικών υλικών, ακόμα και στις συνθήκες εκτροφής του σε περιορισμένο χώρο, τον καθιστούν ένα από τα πλέον ενδεδειγμένα είδη, για την αποδόμηση και μετασχηματισμό της οργανικής ύλης (κομποστοποίηση).
Με τι τρέφονται οι γαιοσκώληκες;
Οι γαιοσκώληκες καταναλώνουν κυρίως οργανικά απόβλητα κουζίνας και είναι ικανοί να καταναλώσουν καθημερινά ποσότητα τροφής ίση με το βάρος τους. Θα φάνε οποιαδήποτε νεκρή και αποσυντιθέμενη οργανική ύλη από τα απορρίμματα της κουζίνας μας όπως φλούδες, ψωμί, φακελάκια τσαγιού, κελύφη αυγών, χαρτί κουζίνας. Δεν τρώνε κρέας, κόκκαλα, λίπη, λάδια, γαλακτοκομικά και ψάρι. Αποφεύγονται ποσότητες υλικών κήπου όπως φύλλα και χορτάρι (ξυλώδη και παχιά ινώδη υλικά) – αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλου είδους κομποστοποίηση – και κομμένο γρασίδι γιατί μπορεί να ζεσταθεί και να είναι επιβλαβές για τα σκουλήκια. Επίσης αποφεύγεται το πολύ κρεμμύδι, το πράσο ή οι φλοιοί εσπεριδοειδών γιατί αυτά τα υλικά τείνουν να καταστήσουν το μίγμα πολύ όξινο.
Πώς αναπαράγονται;
Όταν το περιβάλλον του κάδου είναι σε σωστή θερμοκρασία και το φαγητό άφθονο, τότε ξεκινάει η αναπαραγωγής τους. Κάθε γαιοσκώληκας μπορεί μέσα σε 1 έτος να έχει μέχρι και 1500 απογόνους.
Πώς δημιουργείται το κομπόστ;
Το κομπόστ είναι η κοπριά των γαιοσκωλήκων καθώς αυτοί χωνεύουν τα οργανικά απόβλητα.
Ποιο είναι το ιδανικό περιβάλλον;
Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την ευημερία τους είναι η υγρασία. Οι γαιοσκώληκες αποτελούνται κατά 80% από νερό, γι’ αυτό πρέπει να ζουν σε περιβάλλον με αρκετή υγρασία.
Συλλέγοντας το Υγρό Λίπασμα
Αυτό παράγεται πιο γρήγορα από το κομπόστ και το παίρνουμε από την ειδική βρύση που βρίσκεται στη βάση του κάδου. Είναι μια εξαιρετική τροφή για τα φυτά του κήπου μας. Αραιώνεται με περίπου 10 μέρη νερό πριν τη χρήση. Το υγρό αυτό λίπασμα έχει συνήθως υψηλή περιεκτικότητα στα κύρια θρεπτικά συστατικά των φυτών (κάλιο και φώσφορο) έχει ένα μέσο επίπεδο αζώτου και είναι πλούσιο σε απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Συλλέγοντας το Κομπόστ
Αυτό συλλέγεται αργότερα αφαιρόντας το άνω μέρος του κομποστοποιημένου υλικού στον κάδο. Είναι πλούσιο, γόνημο , θρεπτικό κα περιέχει πολλά πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Κάνει εξαιρετική επιφανειακή λίπανση, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την Παρασκευή μίγματος για γλάστρες. Το κομπόστ των σκουληκιών αποτελεί μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές ισορροπημένων οργανικών θρεπτικών συστατικών για κηπευτική χρήση που γνωρίζει ο άνθρωπος. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι γνωστό ως «το χαβιάρι των κομπόστ».